Importanţa pregătirii practice în învăţarea dreptului este dincolo de orice discuţie: a fi jurist înseamnă a fi un om practic, care zilnic are de-a face cu situaţii sociale practice – conflicte între persoane reale, înţelegeri şi contracte, pretenţii şi daune, despăgubiri şi aşa mai departe. A şti ce spune legea nu este suficient pentru un tânăr jurist. Este de o importanţă covârşitoare să ştie ce să facă, şi să facă acele lucruri repede şi bine.
În consecință, Facultatea de Drept acordă o atenție deosebită și componentei practice a învățării, prin studierea deciziilor de justiție, prin exemple din activitatea profesională a cadrelor didactice, prin dezbaterea de spețe, prin diferite exerciții practice, jocuri de rol și simulări de procese sau sesiuni de arbitraj, mediere etc.
Studenții din anul terminal desfășoară un stagiu de practică obligatoriu de 240 de ore, dar și studenții din anii 1, 2 sau 3 pot opta pentru a face practică de specialitate, în baza unei convenții de practică, pe care o poți descărca aici .
Deseori, la cursurile Facultății de Drept sunt invitați judecători, procurori, avocați, specialiști din administrația publică sau mediatori, care să le împărtășească studenților din experiența lor practică și să îi ajute să își descopere vocația pentru o profesie juridică.
Organizăm periodic work-shop-uri, seminarii și ateliere, la care invităm să lucreze, alături de studenți, profesioniști din domeniul dreptului. Cu asemenea ocazii, studenții au avut ocazia să cunoască și să dialogheze cu personalități precum: înaltul reprezentant ONU pentru populație și probleme de securitate, președintele mediatorilor din Israel, om-budsmanul maghiar al drepturilor educaționale, președintele Consiliul Român de Mediere, decanul Baroului Mureș, președintele Judecătoriei Târgu Mureș, reprezentantul Direcției de Investigare și Combatere a Criminalității Organizate Mureș, etc.
Evenimente serbate pe plan internațional sau european, precum Ziua justiției civile, Ziua anticorupție ori Ziua antidrog constituie, pentru noi, prilejuri pentru alte întâlniri cu profesioniștii dreptului și pentru activități aplicative, la care se adăugă evenimente create special în sprijinul studenților, cum ar fi: Ziua carierei juridice – ocazie pentru tineri să primească informații practice și sfaturi utile despre examenele de admitere în profesie și strategia de studiu și să discute deschis cu colegii lor care au făcut deja primii pași în carieră despre dificultățile inerente accesului în profesiile juridice, dar și despre satisfacțiile pe care acestea le oferă celui perseverent și hotărât să reușească.
De asemenea, credem că este util ca studenții noștri să cunoască instanțele judecătorești și parchetele cu sediul în Târgu Mureș, scop în care am încheiat parteneriate instituționale și acorduri de colaborare cu aceste instituții și organizăm vizite de studiu, în care viitorii juriști pot lua contact direct cu activitatea judiciară și cu profesioniștii care activează în cadrul lor.