Evenimente

Consfătuirea profesorilor de istorie

Scrisoarea de mulțumire a ISJ Mures, pentru ajutorul dat în organizarea
Consfătuirii profesorilor de istorie din județul Mureș și pentru excelenta colaborare.

Lansare album aniversar GEODA 10 ANI !

Asociația Speologică Geoda sărbatorește 10 ani de existență printr-un eveniment în cadrul căruia se va lansa albumul fotografic și literar ”Stropi de mărgean”

“N-o sa aflăm niciodată, cu certitudine, în cuantificare știintifică, de unde vine patima asta, a subpământurilor.

Totul începe cu un fior de curiozitate….”

” Întâi, crește în tine aventura, gustul lumii noi. Setea de a călca acolo unde puțini au călcat, înaintea ta, sau chiar deloc….”

“Cine a gustat odată din această patimă, din virtutea aceasta, nu va mai fi niciodată la fel. Speologul duce cu el o rațiune proprie, afiliată unui etos străin celorlalți muritoti: de ce și-ar risca viața, cățărându-se în abisuri subpământene, strecurându-se pe sub blocuri încleștate într-un echilibru comentabil, de ce s-ar umple cu noroi până-n dinti? Aproape imposibil de explicat, drumul speologului prin întuneric cuprinde, de fapt, cea mai orbitoare lumină din câte au fost împărțite omului: cunoașterea….”

“Acest album vine să ilustreze, fulminant, destinul incomparabil al speologului în lumea subpământeană…”

Cuvânt înainte din albumul fotografic și literar ”Stropi de mărgean” , Crin-Triandafil Theodorescu

 

Organizat de Marius Cigher şi Cristi Oltean, în cadrul bibliotecii “Serafim Duicu”, a Universității “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș ,19 Iunie, ora 18.

Olimpiada Națională de Geografie

Târgu Mureș – capitala tinerilor geografi români

Municipiul Târgu Mureș,  în  perioada 29 aprilie 2019 – 5 mai 2019, are onoarea de a fi gazda unei competiții a elitelor: Olimpiada Națională de Geografie, cea mai prestigioasă competiție dedicată tinerilor geografi. Vor participa un număr de 350 elevi din clasele VIII-XII din toate judeţele ţării, 50 de profesori însoțitori,  45 de profesori membri ai Comisiei Centrale, studenți.

Inspectoratul școlar județean Mureș și Universitatea ” Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, Facultatea de Geografia turismului,   sunt parteneri în  pregătirea, organizarea și desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor activităților din programul de activitate specific Olimpiadei Naționale de Geografie 2019.

Universitatea ”Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș are  onoarea şi responsabilitatea să găzduiască, în premieră în orașul Târgu Mureș, Olimpiada Naţională de Geografie  și să aducă în inima Transilvaniei  cei mai buni geografi din toate judeţele ţării, care vor deveni  ambasadorii noștri.

Suntem mândri că tinerii României se află printre cei mai buni în acest domeniu, fiind recunoscuți pe plan internațional pentru pregătirea lor și pentru ingenioasele viziuni pe care le inițiază și le dezvoltă. Rezultatele la Olimpiada Internaţională de Geografie  desfășurată la Universitatea Laval Québec, Canada în 2018 (trei medalii de aur și o medalie de argint), au plasat România pe primul loc în clasamentul pe națiuni. Pe baza rezultatelor  înregistrate la Olimpiada Națională de Geografie 2019 se va realiza și selecția elevilor din lotul olimpic  ce va reprezenta România.

Ne-am organizat astfel încât probele să se desfășoare în condiții optime, iar programul elevilor și al domnilor profesori să garanteze petrecerea unui timp al bucuriei, al relaxării, al cunoașterii, al experiențelor unice.

Suntem siguri că acest eveniment va însemna o ocazie excelentă pentru a promova valorile învățământului mureșan și frumusețile acestui spațiu.

conf. univ. dr. Rațiu Ramona

decan al Facultății de Geografie,

Universitatea ” Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș

Olimpiada Nationala de Geografie 2019

 

OLIMPIADA NATIONALA DE GEOGRAFIE

Inspectoratul Scolar Judetean Mures organizeaza in perioada 20 aprilie – 5 mai 2019 , Olimpiada Nationala de Geografie pentru clasele VIII – XII

Probele se vor desfasura la Universitatea “Dimitrie Cantemir”  din  Targu Mures

MESAJUL RECTORULUI UNIVERSITĂȚII DIMITRIE CANTEMIR

Cunoașterea și analizarea sistemelor educative contribuie la dezvoltarea unui învățământ și a unei formări de calitate, permite promovarea unui nivel ridicat de performanțe, ținând cont de sistemele educative și practicile în vigoare.
În acest sens, Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, recunoscându-și reciproc capacitatea de a acționa pentru atingerea obiectivelor propuse, au creat de-a lungul timpului un cadru favorabil pentru dezvoltarea de acțiuni în interes reciproc, iar organizarea Olimpiadei Naționale de Geografie (în luna aprilie 2019) este următoarea acțiune de amploare în acest context.Evenimentul în sine este un prilej de bucurie iar acțiunea va presupune un efort organizațional deosebit care vizează pe cei aproximativ 500 de elevi, profesori, personal administrativ și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
Deși avem convingerea că nu există o rețetă magică, un mod de utilizare sau secrete ale reușitei, există însă repere, idei, indicatori comportamentali, constante, pe care cele două instituții le-au clădit de-a lungul timpului în procesul de realizare a obiectivelor și care pot fi indicii ale reușiteiîn ceea ce privește această acțiune.

Prof. universitar dr. SIMIONESCU MIRCEA
Rectorul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș

Lansare proiect