Pe 18 ianuarie 2025 , la ora 12:30, te invităm să participi la un eveniment unic la Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș! Vei explora procesul fascinant al diagnosticării histopatologice, de la masa de necropsie la microscop, și vei înțelege cum medicina dentară, pe lângă rolul său principal, poate furniza date esențiale pentru diagnosticarea unor patologii în alte specialități medicale și poate aduce un aport major în procesele de identificare a persoanelor în cadrul expertizelor medico-legale.
Nu rata ocazia de a învăța cum știința ajută la clarificarea unor cazuri complexe!
Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș este o universitate care oferă numeroase oportunități educaționale privind pregătirea tinerilor pentru viitoare profesii. În cadrul acesteia, Facultatea de Medicină Dentară este una dintre cele mai apreciate și bine cotate ca alegere a tinerilor atât din țară, cât și din străinătate. Profesia de medic dentist este o ramură medicală care necesită o aprofundată pregătire de specialitate, dar și o bază largă de cunoștințe din celelalte specialități medicale. Astfel, planul de învățământ pentru anul IV de studiu cuprinde, alături de disciplinele specifice, și o serie de discipline medicale care au impact asupra pacientului stomatologic.
Pe de altă parte, pe lângă rolul său principal, medicina dentară poate furniza date relevante pentru diagnosticarea unor patologii în cadrul altor specialități medicale sau poate aduce un aport major în procesele de identificare a persoanelor în cadrul expertizelor medicale. Una dintre aceste discipline este Medicina Legală. În cadrul disciplinei de Medicină Legală se studiază cu precădere cazuistica medico-legală, noțiuni de traumatologie de diverse etiologii, tanatologie, cât și noțiuni de odontostomatologie medico-legală. Cazuistica specifică acestei ramuri medicale cuprinde atât persoane vii, cât și decedate. Pentru întocmirea unei expertize la persoana decedată, este necesar să se urmeze un protocol bine stabilit, care să cuprindă traseologia, examenul extern al cadavrului, examenul intern și examenele de laborator, respectiv, investigații serologice, genetice, toxicologice și, nu în ultimul rând, histopatologice, examen care face obiectul Lucrărilor Practice din această zi.
Astfel, în această sesiune vom dori să vă arătăm etapele pe care le parcurg probele biologice de la masa de necropsie până pe masa microscopului, unde se pune diagnosticul histopatologic. Acest proces pornește de la un fragment de țesut perisabil în care macroscopia relevă puțină informație și ajunge la un produs stabil, respectiv preparatul permanent, care poate oferi informații valoroase asupra unei serii de aspecte normale, patologice sau traumatice, diagnosticul făcând uneori diferența între o moarte patologică și una violentă. Aceste preparate pot rezista în arhivele histotecii și 50 de ani, deci pot fi oricând revăzute. Datorită capacității lor de a rezista în timp, cât și pentru faptul că pun la dispoziție informații valoroase pentru diagnostic, dar și pentru studiul anatomiei, biologiei celulare, aceste preparate sunt utilizate cu succes ca material didactic în cadrul învățământului liceal și universitar. Astfel, elaborarea lor constituie o călătorie spre interiorul corpului uman.
Așadar, în data de 18 ianuarie, la ora 12:30, vă invităm să călătoriți alături de noi.