Orare

  La elaborarea orarelor, atât pentru programul de licență, cât și pentru cel de master, avem grijă să ținem cont de opțiunile studenților, să păstrăm echilibrul între activitatea de curs și cea de seminar și să respectăm nevoia de timp pentru studiul individual.

VEZI >>> Orar cursuri

 

Program de consultații

  Studenții și masteranzii pot participa la consultații gratuite, în cazul în care simt nevoia unor explicații și clarificări suplimentare celor obținute la orele de curs și seminar. Orarul și locul desfășurării consultațiilor sunt afișate la avizierul facultății .

VEZI >>> Consultații Drept

  Pentru studenții de etnie maghiară, asigurăm și consultații în limba lor maternă.

 

Cursuri  

  Cursurile și caietele de seminar pentru toate disciplinele din planul de învățământ sunt accesibile studenților și masteranzilor si pe siteul  universității.

  Suporturile de curs și seminar, precum și bibliografia obligatorie pentru examene, se găsesc și la Biblioteca „Serafim Duicu” din Campus , în format tipărit și/sau electronic.

VEZI >>> Cursuri  

 

Planificări examene

  La Facultatea de Drept, examenele reprezintă o oportunitate de a-ți testa și verifica cunoștințele juridice acumulate și aptitudinile obținute. Profesorii te notează pentru ce știi și poți, nu pentru ce nu știi și nu poți.

  Examenele sunt planificate astfel încât fiecare student și masterand să aibă suficient timp pentru pregătirea lor.

VEZI >>> Planificări examene drept   

 

Examen de licență și disertație

 

Practica studențească

  Importanţa pregătirii practice în învăţarea dreptului este dincolo de orice discuţie: a fi jurist înseamnă a fi un om practic, care zilnic are de-a face cu situaţii sociale practice – conflicte între persoane reale, înţelegeri şi contracte, pretenţii şi daune, despăgubiri şi aşa mai departe. A şti ce spune legea nu este suficient pentru un tânăr jurist. Este de o importanţă covârşitoare să ştie ce să facă, şi să facă acele lucruri repede şi bine.

  În consecință, Facultatea de Drept acordă o atenție deosebită și componentei practice a învățării, prin studierea deciziilor de justiție, prin exemple din activitatea profesională a cadrelor didactice, prin dezbaterea de spețe, prin diferite exerciții practice, jocuri de rol și simulări de procese sau sesiuni de arbitraj, mediere etc.

  Studenții din anul terminal desfășoară un stagiu de practică obligatoriu de 60 de ore, dar și studenții din anii 1, 2 sau 3 pot opta pentru a face practică de specialitate, în baza unei convenții de practică, pe care o poți descărca aici .

  Deseori, la cursurile Facultății de Drept sunt invitați judecători, procurori, avocați, specialiști din administrația publică sau mediatori, care să le împărtășească studenților din experiența lor practică și să îi ajute să își descopere vocația pentru o profesie juridică.

  Organizăm periodic work-shop-uri, seminarii și ateliere, la care invităm să lucreze, alături de studenți, profesioniști din domeniul dreptului. Cu asemenea ocazii, studenții au avut ocazia să cunoască și să dialogheze cu personalități precum: înaltul reprezentant ONU pentru populație și probleme de securitate, președintele mediatorilor din Israel, om-budsmanul maghiar al drepturilor educaționale, președintele Consiliul Român de Mediere, decanul Baroului Mureș, președintele Judecătoriei Tîrgu Mureș, reprezentantul Direcției de Investigare și Combatere a Criminalității Organizate Mureș, etc.

  Evenimente serbate pe plan internațional sau european, precum Ziua justiției civile, Ziua anticorupție ori Ziua antidrog constituie, pentru noi, prilejuri pentru alte întâlniri cu profesioniștii dreptului și pentru activități aplicative, la care se adăugă evenimente create special în sprijinul studenților, cum ar fi: Ziua carierei juridice – ocazie pentru tineri să primească informații practice și sfaturi utile despre examenele de admitere în profesie și strategia de studiu și să discute deschis cu colegii lor care au făcut deja primii pași în carieră despre dificultățile inerente accesului în profesiile juridice, dar și despre satisfacțiile pe care acestea le oferă celui perseverent și hotărât să reușească.

  De asemenea, credem că este util ca studenții noștri să cunoască instanțele judecătorești și parchetele cu sediul în Tîrgu Mureș, scop în care am încheiat parteneriate instituționale și acorduri de colaborare cu aceste instituții și organizăm vizite de studiu, în care viitorii juriști pot lua contact direct cu activitatea judiciară și cu profesioniștii care activează în cadrul lor.

 

Bursierii Facultății de Drept

 

Testimoniale

  ,,Am absolvit la Cantemir programul de master „Proceduri judiciare și profesii liberale”. Am numai cuvinte de laudă: profesori de top, informații utile de ultimă oră, atmosferă interactivă și prietenoasă. Acum, și soția mea este studentă în anul I la Drept.”

Executor judecătoresc, Sergiu Aștelean

  ,,Sunt avocat Corina Lupei, absolventă a Facultății de Drept. La Cantemir, am învățat carte de la cei mai buni profesori și m-am simțit tratată cu respect și afecțiune, ca într-o adevărată familie. A fost un start excelent pentru o carieră pe care o iubesc.”

Avocat Corina Lupei, Baroul Mureș

  ,,Ca mediator, ajut oamenii să-și rezolve singuri neînțelegerile. Am studiat Dreptul la ”Cantemir” și atmosfera de aici mi-a plăcut atât de mult, încât acum  m-am înscris la încă o facultate, tot aici.”

Mediator, Dharmendra Eparu

 

Discursurile șefilor de promoție al Facultății de Drept

  La Festivitatea de absolvire din fiecare an,  cei  care obținut cea mai mare medie și au fost declarati șef de promoție.

  Acestia s-au adresat auditoriului cu următoarele gânduri:

Dragi absolvenţi,

  “Credem că anii de studenție petrecuți la Facultatea de Drept îți trezesc amintiri frumoase și ați vrea să rămânem în legătură, indiferent unde v-au purtat anii, cariera și destinul. Ne-am putea ține la curent cu realizările fiecăruia și ne-am putea sprijini reciproc în proiecte comune, așa cum o fac membrii unei familii.”

  Pentru aceasta, am început să construim o bază de date, care include datele de contact şi câteva informaţii despre situaţia actuală a fiecărui absolvent (profesie, poziție, loc de muncă). Vă rugăm să ne comunicați aceste date, pentru că noi nu v-am uitat, dar uneori nu mai știm cum să vă contactăm.

  Persoanele care se ocupă de această bază de date sunt asistenții universitari:

    • Ioana Raluca Toncean-Luieran  (tonceanioana@yahoo.com)
    • Oana Voica Nagy (gugaoana@yahoo.com).