Orare

  La elaborarea orarelor, atât pentru programul de licență, cât și pentru cel de master, avem grijă să ținem cont de opțiunile studenților, să păstrăm echilibrul între activitatea de curs și cea de seminar și să respectăm nevoia de timp pentru studiul individual.

VEZI >>> Orar cursuri

 

Program de consultații

  Studenții și masteranzii pot participa la consultații gratuite, în cazul în care simt nevoia unor explicații și clarificări suplimentare celor obținute la orele de curs și seminar. Orarul și locul desfășurării consultațiilor sunt afișate la avizierul facultății .

  Pentru studenții de etnie maghiară, asigurăm și consultații în limba lor maternă.

Cursuri  

  Cursurile și caietele de seminar pentru toate disciplinele din planul de învățământ sunt accesibile studenților și masteranzilor si pe siteul  universității.

  Suporturile de curs și seminar, precum și bibliografia obligatorie pentru examene, se găsesc și la Biblioteca „Serafim Duicu” din Campus , în format tipărit și/sau electronic.

VEZI >>> Cursuri  

 

Planificări examene

  La Facultatea de Drept, examenele reprezintă o oportunitate de a-ți testa și verifica cunoștințele juridice acumulate și aptitudinile obținute. Profesorii te notează pentru ce știi și poți, nu pentru ce nu știi și nu poți.

  Examenele sunt planificate astfel încât fiecare student și masterand să aibă suficient timp pentru pregătirea lor.

VEZI >>> Planificări examene drept   

VEZI >>>Examene de licență și disertație

 

 

Practica studențească

  Importanţa pregătirii practice în învăţarea dreptului este dincolo de orice discuţie: a fi jurist înseamnă a fi un om practic, care zilnic are de-a face cu situaţii sociale practice – conflicte între persoane reale, înţelegeri şi contracte, pretenţii şi daune, despăgubiri şi aşa mai departe. A şti ce spune legea nu este suficient pentru un tânăr jurist. Este de o importanţă covârşitoare să ştie ce să facă, şi să facă acele lucruri repede şi bine.

  În consecință, Facultatea de Drept acordă o atenție deosebită și componentei practice a învățării, prin studierea deciziilor de justiție, prin exemple din activitatea profesională a cadrelor didactice, prin dezbaterea de spețe, prin diferite exerciții practice, jocuri de rol și simulări de procese sau sesiuni de arbitraj, mediere etc.

  Studenții din anul terminal desfășoară un stagiu de practică obligatoriu de 60 de ore, dar și studenții din anii 1, 2 sau 3 pot opta pentru a face practică de specialitate, în baza unei convenții de practică, pe care o poți descărca aici .

  Deseori, la cursurile Facultății de Drept sunt invitați judecători, procurori, avocați, specialiști din administrația publică sau mediatori, care să le împărtășească studenților din experiența lor practică și să îi ajute să își descopere vocația pentru o profesie juridică.

  Organizăm periodic work-shop-uri, seminarii și ateliere, la care invităm să lucreze, alături de studenți, profesioniști din domeniul dreptului. Cu asemenea ocazii, studenții au avut ocazia să cunoască și să dialogheze cu personalități precum: înaltul reprezentant ONU pentru populație și probleme de securitate, președintele mediatorilor din Israel, om-budsmanul maghiar al drepturilor educaționale, președintele Consiliul Român de Mediere, decanul Baroului Mureș, președintele Judecătoriei Tîrgu Mureș, reprezentantul Direcției de Investigare și Combatere a Criminalității Organizate Mureș, etc.

  Evenimente serbate pe plan internațional sau european, precum Ziua justiției civile, Ziua anticorupție ori Ziua antidrog constituie, pentru noi, prilejuri pentru alte întâlniri cu profesioniștii dreptului și pentru activități aplicative, la care se adăugă evenimente create special în sprijinul studenților, cum ar fi: Ziua carierei juridice – ocazie pentru tineri să primească informații practice și sfaturi utile despre examenele de admitere în profesie și strategia de studiu și să discute deschis cu colegii lor care au făcut deja primii pași în carieră despre dificultățile inerente accesului în profesiile juridice, dar și despre satisfacțiile pe care acestea le oferă celui perseverent și hotărât să reușească.

  De asemenea, credem că este util ca studenții noștri să cunoască instanțele judecătorești și parchetele cu sediul în Tîrgu Mureș, scop în care am încheiat parteneriate instituționale și acorduri de colaborare cu aceste instituții și organizăm vizite de studiu, în care viitorii juriști pot lua contact direct cu activitatea judiciară și cu profesioniștii care activează în cadrul lor.

 

Bursierii Facultății de Drept

 

Testimoniale

  ,,Am absolvit la Cantemir programul de master „Proceduri judiciare și profesii liberale”. Am numai cuvinte de laudă: profesori de top, informații utile de ultimă oră, atmosferă interactivă și prietenoasă. Acum, și soția mea este studentă în anul I la Drept.”

Executor judecătoresc, Sergiu Aștelean

  ,,Sunt avocat Corina Lupei, absolventă a Facultății de Drept. La Cantemir, am învățat carte de la cei mai buni profesori și m-am simțit tratată cu respect și afecțiune, ca într-o adevărată familie. A fost un start excelent pentru o carieră pe care o iubesc.”

Avocat Corina Lupei, Baroul Mureș

  ,,Ca mediator, ajut oamenii să-și rezolve singuri neînțelegerile. Am studiat Dreptul la ”Cantemir” și atmosfera de aici mi-a plăcut atât de mult, încât acum  m-am înscris la încă o facultate, tot aici.”

Mediator, Dharmendra Eparu

,,Eu, de când am pășit pentru prima dată în această facultate, am simțit ceva în inimă, m-am regăsit, am început să cred din nou în visul meu, mi-am zis în gând „Îți mulțumesc, Doamne, pentru că mi-ai deschis mintea și m-ai ajutat să ajung aici!” Dragi prieteni, vă zic din inimă să veniți la Facultatea de Drept, pentru că doar aici vă puteți urma visul!”

Lavinia Delureanu, studentă în anul I

,,De-a lungul unui semestru, am avut o mulțime de întrebări, momente de confuzie, un impas din care am ieșit cu ajutorul câtorva cadre didactice, care m-au călăuzit și mi-au arătat că pot mai mult. Profesorii de la Drept sunt oameni care mă fac mai bună pe zi ce trece, oameni care mă ambiționează prin felul lor de a fi.”

Dorina Șanta, studentă în anul I

,,Îmi place să interacționez cu colegii de la Facultatea de Drept și să particip la seminarii!”

Alexandru Ghidiu, student în anul I

,,Îmi place modul în care sunt tratată și abordată aici, cu foarte mult respect. Pentru mine ca viitor jurist, e foarte important să am informații și  să fiu respectată, iar toate acestea le-am găsit în cadrul acestei facultăți.”

Deak Andrea, studentă în anul I

,,Cadrele didactice sunt niște îndrumători care îți pun bazele, iar tu trebuie să te implici în evoluția ta, ca să te formezi, să încerci să te auto-cunoști, să fii deschis spre nou, să fii rațional în gândire, să fii motivat să faci ceva care o să îți placă toată viața.”

Andreea Balind, studentă în anul I

,,Aș recomanda prietenilor mei să se înscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir” pentru că am încredere în tot colectivul de profesori și pentru că găsesc aici resursele necesare pentru a studia și a mă forma în orice domeniu al dreptului. Și spun asta din experiența mea de student, nu doar din auzite!”

Lăcrămioara Cojocaru, studentă în anul I

,,M-am înscris la Drept la „Cantemir”  pentru că doresc să îmi consolidez cunoștințele juridice și să îmi schimb profesia. La această universitate am găsit condițiile ideale pentru a îmi îndeplini visul.”

Silviu Oltean, student în anul I

,,Aș vrea să devin procuror sau notar! Visul meu este să îmi construiesc o carieră juridică, de aceea m-am înscris la Drept la Universitatea „Dimitrie Cantemir”.

Delia Anca Găluț, studentă în anul I

,,Este o facultate foarte bună, care-ți oferă multe drumuri de urmat în viață. Atât modul de predare, cât și profesorii ca oameni se ridică la un nivel foarte înalt.”

Răzvan Savu, student în anul I

,,Aș recomanda oricui să se înscrie la Drept la „Cantemir”, pentru că aici condițiile de studiu sunt la un nivel înalt și – cel mai important – profesorii sunt ca niște prieteni pentru noi.”

Alexandru Mădălin Medeșan, student în anul I

,,Este o facultate de prestigiu, care îți oferă multe oportunități de carieră. În plus, se organizează multe evenimente și activități de voluntariat.”

Emilian Bărgăoanu, student în anul I

,,Toate cursurile au aici componentă practică. Majoritatea profesorilor sunt și practicieni ai dreptului.”

Gabriela Bolbos, absolventă, Promoția 2017

,,În orice faci, startul e foarte important. Și tu poți reuși în viață, dacă începi cu Dreptul!”

Andrei Murgu, student la Drept în anul IV

,,Universitatea „Cantemir” m-a recompensat cu o bursă integrală de merit. Și tu poți fi bursier, dacă ești harnic, inteligent și determinat!”

Antal Francisc, student în anul IV

,,Am absolvit două facultăți – română-franceză și filosofie, iar acum sunt la a  treia facultate, la Drept. Aici am putut parcurge doi ani de studiu în unul singur!”

Mihaela Busuioc, studentă în anul IV

,,Facultatea de Drept m-a sprijinit să obțin o bursă de studiu în Ungaria și astfel am putut să observ că aici avem învățământ universitar de nivel european.”

Bodor Barbara, studentă în anul  IV

,,Profesorii sunt flexibili și ne înțeleg problemele. Atmosfera e super!”

Gyármáti Brigitta,  absolventă, Promoția 2017

Discursurile șefilor de promoție al Facultății de Drept

  La Festivitatea de absolvire din fiecare an,  cei  care obținut cea mai mare medie și au fost declarati șef de promoție.

  Acestia s-au adresat auditoriului cu următoarele gânduri:

Dragi absolvenţi,

  “Credem că anii de studenție petrecuți la Facultatea de Drept îți trezesc amintiri frumoase și ați vrea să rămânem în legătură, indiferent unde v-au purtat anii, cariera și destinul. Ne-am putea ține la curent cu realizările fiecăruia și ne-am putea sprijini reciproc în proiecte comune, așa cum o fac membrii unei familii.”

  Pentru aceasta, am început să construim o bază de date, care include datele de contact şi câteva informaţii despre situaţia actuală a fiecărui absolvent (profesie, poziție, loc de muncă). Vă rugăm să ne comunicați aceste date, pentru că noi nu v-am uitat, dar uneori nu mai știm cum să vă contactăm.

  Persoana care se ocupă de această bază de date :

    • Asist.univ.drd.Cecilia Șulea (cecilia_bic_22@yahoo.com)

  Reprezentanții studenților

    • Santa Dorina (Consiliul Facultății)
    • Dumitrescu Florin (Senatul Universității)